Tramlijn Begeerte

Wereldberoemd
Tramlijn Begeerte, is het wereldberoemde stuk uit 1947 van Tennessee Williams. Het toont de wrede ontmoeting tussen uitersten. Waan naast realiteit. Schoonheid naast kracht. Man tegenover vrouw. Onze bewerking wordt gezet in een broeierige sfeer halverwege de vorige eeuw in Schiedam, waar de dromen van de stokers zijn stukgeslagen en de grote industrie opkomt.
Tramlijn Begeerte is Schiedams
Tramlijn Begeerte is hertaald door Han van der Horst. Han is als geen ander op de hoogte van de tijd waarin Tramlijn speelt. Het Schiedam van de jaren 50 komt tot leven in zijn teksten: ”Schiedam-Oost. Exterieur van een rij huurwoningen van twee verdiepingen. Het is 1950, vijf jaar na de bevrijding. Indië verloren, rampspoed niet geboren. De werven van Schiedam draaien op volle toeren net als tal van andere industrieën. De woningnood is volksvijand nummer één. Stef Kowalski heeft inwoning bij zijn tante Nel. Het is krap. Ze delen de WC maar Stef en zijn vrouw Stella hebben wel een primitieve eigen keuken, een tafel eigenlijk met een tweepits gasstel erop en een klein gootsteentje. De meeste mensen in de buurt hebben inwoning. De Poolse achternaam van Stef is minder vreemd dan het lijkt. In Schiedam hebben tijdens de eerste wereldoorlog Poolse vluchtelingen onderdak gevonden. Een klein aantal van hen is gebleven en getrouwd. Ondanks zijn achternaam heeft Stef weinig Pools. Hij is een typische geschoolde Schiedamse arbeider.”
Kostuums
We hebben de samenwerking gevonden met Marjolein Tuasela. Vanuit Vintage‘Lein op de Hoogstraat verzorgt zij een groot deel van onze kostuums.
Decor
Onze vrijwilligers bouwen weer het decor. Een groot deel van de voormalige winkel van de kleine ambassade van de Westerkade komt tot onze beschikking.

Aldus betrad ik de gebroken wereld,
En zocht het visionair gezelschap van liefde, haar stem.
Een oogwenk in de wind
(ik weet niet waarheen weggeslingerd.)
Om slechts kort elke wanhoopskeuze te omarmen.

fotografie: Hans Anderson

Met:
Yvonne Bastiaanse
 - Blanche van Velzen
Henny Zeeman
 - Stella Kowalski
Jack de Prenter
 - Stef Kowalski
Ber Janse
 - Chris Hersbach
Lilian Diepstraten
 - Nel de Ronde
Cees van Giezen
 - Henk de Ronde
Liesbeth van Duijn
 - Paul Gudde
 - Verpleegster
 - Jongeman
Han van der Horst
 - Psychiater
Kaartspelers

De hele rest:
Marijn Poel
Ronald Brouwer
Okko Timmers
Marjolein Tuasela
Annemiek Guis
Rob Holmer
Linda

Regie:
Bernard Boode

Locatie:
Hotel de Kroon
Koemarkt 1
Schiedam