Koning Lier

Na Hamlet uit 2016 blijft Shakespeare ons boeien. Grote thema’s blijven  aanspreken. Ook nu Koning Lier speelt in het Schiedam van vlak voor de oorlog; de tijd waarin de scheepsbouw opkwam.

Van Lier Scheepswerf en Machinefabriek

Werfmagnaat Frans van Lier staat symbool voor de gebroken vader die die koning in feite is. King Lear is Koning Lier geworden. Shakespeare in een geheel nieuwe jas. 1939, Frans van Lier, de ‘koning’ van de Schiedamse werven, verdeelt zijn welvarende bedrijf Van Lier Scheepswerf en Machinefabriek onder zijn drie dochters.

Spelletje

Hij maakt er een spelletje van: “Wie houdt er het meest van mij?”
De jongste dochter weigert mee te spelen en “Koning Lier” onterft haar meteen: hij verdeelt de werf onder zijn twee andere dochters. Frans van Lier blijkt verder echter niet welkom bij de beide dochters, gaat zwerven en wordt gek. Ook de werf raakt in verval.

IJzersterk

Han van der Horst hertaalt en Bernard Boode regisseert King Lear in een ijzersterk Schiedams stuk. Zij smeden het Schiedam van vlak voor de oorlog, toen Schiedam al een bloeiende scheepsbouw had, in de fantastische tragedie van Shakespeare. Koning Lier wordt in één week zeven keer gespeeld door theatergroep Knap in de kapel van het Stedelijk Museum Schiedam. Deze unieke locatie geeft alle ruimte aan deze Schiedamse Shakespearebewerking.

Verkoopadressen

Kaartverkoop (à € 12,50) bij:
Het Schiedams Boekhuis, Hoogstraat 106,
of
Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112


Het is tijd voor mijn geheime plan.
De kaarten leg ik een voor een hier neer;
oud als ik ben, wil ik af van alle zorgen en bezit,
het aan jonkies overdragen,
terwijl ik, ontlast,
voortkruip naar de dood.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”]